Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ


Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Η ανεργία έγινε η μόνη λέξη που χρησιμοποιούμε πλέον, περισσότερο από άλλες λέξεις.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια δοκιμασία για τον καθένα που μένει άνεργος, όχι μόνο για τον ίδιον, αλλά την οικογένεια του και το περιβάλλον του.
 Σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη, το άγχος και τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι περισσότερα σε ανέργους.
Και φυσικά είναι διαφορετικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στους άντρες από ότι στις γυναίκες, λόγω των διαφορετικών κοινωνικών ρόλων που έχουν. Όπως φαίνεται σε μελέτες, οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα ανεργίας από ότι οι γυναίκες. Η κατάθλιψη των ανδρών ήταν τριπλάσια από ότι των γυναικών, παρότι οι γυναίκες είναι εκείνες που έρχονται συχνότερα σε επαφή με την ανεργία.
Το πρόβλημα δημιουργείται από τις επιπτώσεις της ανεργίας στη ζωή μας και στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα οι έγγαμες γυναίκες (που έμειναν άνεργες) και έχουν κοινό εισόδημα με το σύζυγο, έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα από τις ανύπαντρες άνεργες, επειδή έχουν και ρόλο στο σπίτι, ως μητέρες και νοικοκυρές, δεν αισθάνονται τόσο μειωμένες.  Ο άντρας που πάντα είχε το ρόλο του κουβαλητή, αισθάνεται ΅ανάξιος΅ που δεν μπορεί να φέρει το φαγητό των παιδιών του σπίτι, αισθάνεται μειωμένος.
Οι γυναίκες καριέρας, επειδή βιώνουν την προσωπική τους αξία μέσω της δουλειάς τους, έχουν μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα όταν απολυθούν. Πρόβλημα ανακύπτει και για τις γυναίκες που είναι άγαμες, μητέρες μονογονεικής οικογένειας και χωρισμένες. Στις άγαμες είναι δυσκολότερο γιατί είναι μόνες τους, χωρίς δουλειά ούτε σύντροφο, ενώ οι χωρισμένες και οι μητέρες μονογονεικής οικογένειας έχουν και την ευθύνη να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και ως άνεργες είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ανεργία και οικογένεια

Η ανεργία από τη μια μειώνει το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα και από την άλλη προκαλεί και ψυχολογικό στρες. Έτσι ο απολυμένος μελαγχολεί και βλέπουμε ότι συχνά συμπαρασύρει και την σύντροφό του στην κατάθλιψη (γιατί είδαμε πιο πριν ότι η γυναίκα έχει και άλλους ρόλους στην οικογένεια). Η διαχείριση της ανεργίας σε μια οικογένεια δεν είναι πολλές φορές εύκολη υπόθεση. Βλέπουμε ότι πυροδοτούνται διάφορες καταστάσεις που φτάνουν μέχρι και βία ανάμεσα στα ζευγάρια.

Έρευνες  έδειξαν  ότι τα  ψυχοσωματικά συμπτώματα, η κατάθλιψη και το άγχος ήταν σημαντικά περισσότερα στους ανέργους απ' ότι στους εργαζόμενους. Οι άνεργοι πήγαιναν συχνότερα στους γιατρούς, έπαιρναν περισσότερα φάρμακα και περνούσαν περισσότερες μέρες άρρωστοι στο κρεβάτι από ότι οι εργαζόμενοι. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται και από φετινή μελέτη, σύμφωνα με την οποία η ανεργία συνοδεύεται από σημαντική αύξηση στα χρήματα που δαπανώνται συνολικά για διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά και ειδικά στα χρήματα που δαπανώνται για αντικαταθλιπτικά και αντίστοιχα φάρμακα.

Η ανεργία προκαλεί
1. δυσκολίες επιβίωσης και
2. μείωση της αυτοεκτίμησης που με τη σειρά της οδηγεί σε κατάθλιψη


Βάση μελετών, οι επιστήμονες προσδιόρισαν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν κατάθλιψη αν μείνουν άνεργοι. Αυτοί είναι:

- όσοι είχαν οικονομικά προβλήματα από πριν απολυθούν
- οι μακροχρόνια άνεργοι
- όσοι φέρουν την οικονομική ευθύνη ενός σπιτικού
- όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
- όσοι δεν έχουν μια καλή και υποστηρικτική σχέση με τον σύντροφό τους
- όσοι έχουν βιώσει δυσάρεστα συμβάντα το έτος που προηγήθηκε της απόλυσής τους
- όσοι χάνουν τη δουλειά τους μετά τα 55 τους χρόνια
- όσοι ζουν σε περιοχές με μεγάλη ανεργία ή δεν έχουν ειδικά προσόντα στα οποία να μπορούν 
  να στηριχτούν για να βρουν δουλειά
  καθώς και όσοι έπασχαν από κατάθλιψη ή είχαν ψυχολογικά προβλήματα από πριν

Όπως καταλαβαίνουμε, κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι, είτε οι δυσβάσταχτες συνέπειες της ανεργίας, είτε η μειωμένη προοπτική να βρουν εκ νέου δουλειά. Είναι λανθασμένη η φήμη ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η ελπίδα σε κάποιες περιπτώσεις πεθαίνει νωρίς, ίσως και νωρίτερα απ' ότι θα έπρεπε. Και τότε χάνεται η προοπτική να κάνουμε κάτι στο μέλλον. Και, όπως είπαν και  Γερμανοί ερευνητές, ΅η απουσία προοπτικής, μας αρρωσταίνει΅.

Καταληκτικά

Στην ανεργία οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, την εμπειρία τους, τις δεξιότητές τους
Η παρατεινόμενη ανεργία, η μαζική ανεργία, η αυξανόμενη ανεργία, η ανασφάλεια, η απουσία ελπίδας, οδηγούν πολύ συχνά σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη περιορίζει τις πιθανότητες εύρεσης άλλης δουλειάς και διαταρράσει τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Ετσι ως χώρα αποκτάμε έναν πληθυσμό που θα πρέπει η οργανωμένη Πολιτεία να σταθεί δίπλα του. Η ανεργία είναι παράδειγμα το πώς ένα πολιτικό ζήτημα γίνεται ψυχολογικό. Άρα η λύση πρέπει να είναι Πολιτική και η ψυχιατρική βοήθεια υποστηρικτική

Ευγενία Π. Πανταζή
Ειδικός Ιατρός Εργασίας, MSc
Υποψήφια Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ν.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου